Máxima bezoekt Hartwig Medical Foundation

Vorsten

08-06-2016 14:27:00

Koningin Máxima heeft woensdagmiddag een werkbezoek gebracht aan de Hartwig Medical Foundation in Amsterdam. Dit is de eerste landelijke databank met DNA van kankerpatiënten, waarvan de geanonimiseerde gegevens beschikbaar worden gemaakt voor onderzoek om de behandeling van kanker te verbeteren.

Het centrum verzamelt genetische informatie van tumoren en behandelgegevens van kankerpatiënten uit heel Nederland in één databank. De gegevens worden aangeleverd door een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen.

Door deze gegevens kunnen nieuwe behandelmethodes worden ontwikkeld en bestaande medicijnen doelgerichter worden benut. Sinds de oprichting in oktober 2015 heeft Hartwig Medical Foundation de gegevens van meer dan driehonderd patiënten in kaart gebracht.

Tijdens haar bezoek kreeg Koningin Máxima een rondleiding door de laboratoria van Hartwig Medical Foundation. Medewerkers toonden hoe DNA uit biopten wordt gehaald en hoe die data uiteindelijk verwerkt worden. Ook sprak zij met een aantal kankerpatiënten over hun ervaringen met de DNA-databank en de betekenis ervan voor henzelf en toekomstige patiënten.

Meer Nederland