Máxima naar Alibaba

Vorsten

26-11-2014 17:10:00

PEKING – Koningin Máxima brengt donderdag op de vierde dag van haar werkbezoek voor de VN aan China een bliksembezoek aan Hangzhou, in het zuidoosten van het land. Daar heeft de koningin een ontmoeting met Jack Ma, de gevierde internetondernemer die wereldwijd naam heeft gemaakt met zijn bedrijf Alibaba.

De koningin krijgt tekst en uitleg over verschillende vormen van internetbankieren en betalen die Alibaba heeft ontwikkeld, zoals Alipay – de Chinese variant van Paypal – en Taobao, de pendant van het Nederlandse Marktplaats. Máxima wil leren in hoeverre deze betaalmogelijkheden kunnen helpen om iedereen in China toegang te kunnen bieden tot financiële diensten.

Leidende rol

Alibaba is overigens niet het enige bedrijf dat daarvoor faciliteiten biedt. De koningin had woensdagavond een gesprek met de president van China Union Pay, dat een internationaal betalingssysteem voor bankkaarten beheert en eerder in de week kreeg ze van het bedrijf Tencent uitleg over de koppeling van simkaart aan bankkaart voor het verrichten van kleine betalingen.

“Nieuwe technologie en innovatie moeten helpen om iedereen die toegang te geven”, zei Máxima woensdag in een toespraak tot studenten van de nationale school voor ontwikkeling bij de universiteit van Peking. Ze verwachtte dat China hierin wereldwijd een leidende rol kan spelen.

Meer Nederland