Máxima blijft hameren op muziekonderwijs voor iedereen

Vorsten

09-09-2020 15:21:01

“Het gaat de goede kant op maar we zijn er nog lang niet”. Dat was de boodschap die koningin Máxima woensdag uitdroeg tijdens de landelijke MuziekTafeldag van de stichting Méer Muziek in de Klas in de Theaterhangaar op het voormalige marinevliegkamp Valkenburg. Doel van de stichting is te zorgen dat in Nederland alle kinderen op de basisscholen de kans te krijgen bezig te zijn met muziek.

Inmiddels is dat in de helft van het land het geval. Dat is gezien het startpunt tien jaar geleden een goed resultaat, beaamde de koningin. “We zijn best ver gekomen”. Maar het karwei is nog allerminst af. “We zitten op de helft en ik wil toch benadrukken dat we voor de volle honderd procent moeten gaan”, aldus Máxima, die erevoorzitter is van de stichting.

View this post on Instagram

⁣Koningin Máxima is bij de landelijke MuziekTafeldag van stichting @meermuziekindeklas. Tijdens de bijeenkomst in de Theaterhangaar in Katwijk spreken verschillende regionale vertegenwoordigers over ervaringen en successen om duurzaam muziekonderwijs in hun regio te verankeren.⠀ ⠀ Gedurende de landelijke MuziekTafeldag wordt onder meer gesproken over hoe leraren beter uitgerust kunnen worden om muziekles te geven en hoe je financiële middelen kunt aantrekken om structureel muziekonderwijs te realiseren.⠀ ⠀ Méér Muziek in de Klas heeft in Nederland inmiddels veertien MuziekAkkoorden gesloten. Meer dan de helft van de Nederlandse basisscholen is op dit moment weer bezig met muziek. Koningin Máxima is erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas.⠀ ⠀ Tijdens de bijeenkomst worden de huidige algemeen geldende richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.⠀ ⠀ #MuziekTafeldag #méérmuziekindeklas #muziekonderwijs #koninginmáxima #koningin #queen #muziek #music #basisonderwijs #theaterhangaar #katwijk ?SetVexy

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) on

De Theaterhangaar is de thuishaven van de musical Soldaat van Oranje en voor de bijeenkomst met de koningin zaten de deelnemers aan de MuziekTafeldag in een van de decors van het spektakelstuk. Omdat vanwege de coronaregels het aantal genodigden beperkt moest worden gehouden, werd het brainstormen over de verdere uitrol en verankering van muziekonderricht ook online uitgezonden.

Koningin Máxima was niet alleen gekomen om te luisteren maar nam zelf ook aan de gesprekken deel. Ze opperde dat nog duidelijker moet worden gemaakt hoe belangrijk muziekonderwijs ook is voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Als dat wordt benadrukt moet het makkelijker zijn om scholen die nu nog aarzelen over de streep te trekken. “Het doel is honderd procent”, aldus koningin Máxima.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord