Máxima doet bij VN verslag van haar werk

Vorsten

2015-09-29 14:02:00

NEW YORK – Koningin Máxima heeft dinsdag aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon haar jaarverslag overhandigd. Dat deed Máxima in haar functie als ‘UNSGSA’ – de speciale pleitbezorger van de VN-baas op het gebied van inclusieve financiering. Haar taak is om onder meer regeringen te helpen en aan te moedigen dat iedereen toegang krijgt tot financiële diensten. Daarbij gaat het onder meer om zaken als verzekeringen, sparen en kredieten.

In haar rapport stelt de koningin dat het afgelopen jaar een bijzonder jaar is geweest. “Het is een jaar waarin we hebben geleerd dat het werk dat we tien jaar geleden zijn begonnen resultaat begint te hebben op wereldniveau”, aldus Máxima in het voorwoord. Ze heeft dat kunnen vaststellen door een nieuwe index waarmee de stand van zaken op het gebied van financiële diensten van land tot land kan worden bekeken. De Global Findex helpt landen ook zelf te zien waar ze staan ten opzichte van vergelijkbare staten.

Hoewel er successen zijn geboekt, erkent Máxima dat er nog veel werk te doen is. Het komende jaar blijft ze zich dan ook inzetten om op allerlei niveaus – lokaal, nationaal en internationaal – de barrières af te breken die mensen de toegang tot het financiële systeem onthouden.

Koning Willem-Alexander vergezelde zijn vrouw bij de ontmoeting met Ban Ki-moon. Ook de vier premiers van het Koninkrijk, van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, alsmede de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) waren erbij.


Meer Nederland