Máxima geniet van muzikale ochtend

Vorsten

24-03-2015 11:17:00

APELDOORN – Koningin Máxima heeft dinsdag in het Kristal in Apeldoorn muziek gemaakt met scholieren en ouderen. ‘Samen muziek maken’ was dan ook het thema van het werkbezoek waarbij Máxima tijdens de muziekuitvoering van de jongeren ook de trommel bediende en bij een intieme huiskamerontmoeting voluit meezong.

Het samen muziek maken kent bij het Kristal verschillende vormen. In het ultramoderne multifunctionele gebouw in nieuwbouwwijk Zuidbroek zijn verschillende basisscholen ondergebracht, voor kinderen met en zonder beperking, maar ook voorzieningen voor zorgbehoevende ouderen. De muziek brengt de verschillende groepen op een natuurlijke manier bij elkaar. Of een kind nu in een rolstoel zit of niet, viool of gitaar spelen kan altijd.

Het bezoek van Máxima was vooraf geheimgehouden om een volksoploop bij het centrum te voorkomen. De kinderen en ouderen werden dinsdagochtend pas op de hoogte gesteld. Terwijl de koningin uitleg kreeg over de wijze waarop het samen muziek maken hier in de praktijk wordt gebracht, oefenden de 150 scholieren van het Kristal leerorkest nog even op hun uitvoering.

High fives

Máxima nam enthousiast deel aan een huiskamerbijeenkomst muziekbeleving met jongeren met een verstandelijke en lichamelijke beperking en dementerende ouderen. Vooral de jongeren waren door de dolle heen door het koninklijk bezoek, en lieten zich niet onbetuigd bij het zingen van ‘doe liedjes’, waarbij ze bijvoorbeeld zelf de vraag moeten beantwoorden ‘wat voor werk doe je vandaag?’. Het antwoord van de koningin: strijken.

Het leerorkest had weinig aanwijzigingen nodig om Máxima een spetterende voorstelling te geven, waarbij de koningin als vanzelf op de naast haar staande trommel op het ritme van de muziek meesloeg. Het was geweldig geweest, vertelde ze de muzikantjes, die samen met haar op de foto gingen en met high fives afscheid namen.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft