Máxima heeft lange lijst voor premier Ethiopië

Vorsten

2019-05-14 19:45:00

Mobiel bankieren is voor Ethiopië de enige manier om binnen afzienbare tijd een groter deel van de bevolking toegang te geven tot financiële diensten. Nu heeft 65 procent van de Ethiopiërs die toegang niet, dus voor premier Abiy Ahmed en zijn regering is er werk aan de winkel.

Aan koningin Máxima is gevraagd om advies te geven. Dit in haar functie van speciaal pleitbezorger van de VN op het gebied van het beter toegankelijk maken van zulke ogenschijnlijk eenvoudige zaken als bank-en spaarrekeningen, verzekeringen, leningen en de mogelijkheid geld over te maken.

Het advies van de koningin is to the point. In buurland Kenia heeft inmiddels 82 procent van de bevolking toegang, in Rwanda is het inmiddels 50 procent. Dat geeft dus al aan dat het immense Ethiopië een achterstand heeft, al is er sinds het vorige bezoek van Máxima in 2013 enige vooruitgang geboekt. “Er is wel iets veranderd, maar het gaat best langzaam”, aldus de koningin dinsdag.

Monopolie

Om haar advies in de gesprekken die ze woensdag heeft met onder anderen de premier, president, gouverneur van de nationale bank en minister van Financiën nog beter te onderbouwen ging ze erop uit om te zien hoe bestaande programma’s uitpakken in de praktijk. Dat mobiel bankieren de sleutel is tot groei, was gezien de uitgestrektheid van Ethiopië meteen duidelijk. “Je kunt niet overal banken neerzetten.”

Maar er zijn wel 100.000 agentschappen nodig waar mensen dan geld kunnen storten of ophalen. Alleen moet de wet dat wel toestaan, zo zal Máxima vertellen. Ook zal Ethiopië moeten zorgen dat er concurrentie komt op de telecommarkt, waar nu slechts één log staatsbedrijf actief is. “Een monopolie, dat werkt innovatie niet in de hand”, wist ook de koningin.

Ook dat is echter niet genoeg. Mobiel bankieren kan niet zonder toegang tot elektriciteit en daaraan ontbreekt het bij bijna 60 procent van de Ethiopiërs. Het Nederlandse BelCash, dat digitale oplossingen voor dit soort problemen aanbiedt, heeft een oplossing in de vorm van zonnepanelen die via een laag instapprogramma kunnen worden aangeschaft.

Richtprijs is hetgeen klanten nu kwijt zijn aan kerosine. Met betrouwbare toegang tot elektriciteit en een telefoon komt via apps ook betere toegang tot gezondheidszorg en tot een mobiele portemonnee, zo noteerde Máxima dinsdag. De premier kan een lange lijst met aandachtspunten tegemoet zien.


Meer Nederland

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana