Máxima heeft voorbereidingstijd nodig

Vorsten

29-05-2015 01:32:00

OTTAWA – Koningin Máxima moest donderdagavond (plaatselijke tijd) praktische zaken even voor laten gaan op het volle programma van het staatsbezoek aan Canada. De koningin piepte er aan het slot van een bijeenkomst over diplomatiek hacken tussenuit om zich te kunnen voorbereiden op de feestelijke avond die het koningspaar aanbiedt aan de gouverneur-generaal van Canada, David Johnston.

Dat Máxima besloot om af te haken was omdat het koninklijk gezelschap door oponthoud in Beamsville in het zuiden van Ontario met vertraging terugkeerde in Ottawa voor de twee laatste programma-onderdelen in de Canadese hoofdstad. Er zat met het concert in het vooruitzicht geen rek in het strakke schema. De rondgang rond de presentatie van de hackers kon worden ingekort, maar de geplande prijsuitreiking voor het team met de beste hack plannen moest wel doorgang vinden.

Koning Willem-Alexander bleef daardoor wat langer dan in het programma aangegeven. Hij vond de bijeenkomst ‘bijzonder interessant’ zo vertelde hij na korte gesprekken met diplomaten, journalisten, studenten en IT-specialisten die twee dagen beraadslaagden over innovatieve oplossingen voor conflicten, zoals in Syrië en Oekraïne. De plannenmakerij gebeurde onder de noemer Diplohack, waarbij de deelnemers een probleem moesten ‘hacken’.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), die de winnaar bekend mocht maken, toonde zich enthousiast. Moderne technologie en media, zoals apps en Skype spelen in het diplomatieke verkeer een steeds belangrijker rol, ook voor hem als minister. Via Skype kan hij buiten officiële kanalen om met mensen praten, in Syrië bijvoorbeeld, vertelde hij. Koenders zou ook een vervolg geven aan de gepresenteerde hack-plannen beloofde hij.

Meer Nederland