Máxima helpt wijnproductie Tanzania op weg

Vorsten

13-12-2013 12:54:00

DODOMA – Koningin Máxima heeft vrijdagmorgen in het Tanzaniaanse dorp Gawaye uit eerste hand geleerd over de mogelijkheden om op dit deel van het platteland druiven te verbouwen die gebruikt kunnen worden om kwaliteitswijn te maken. Máxima plantte ook een wijnplantje, naar eigen zeggen voor het eerst in haar leven. “U moet me zeggen hoe het moet”, zei ze tegen een plaatselijke wijnboer.

De koningin bezocht het dorp op een uur rijden van de hoofdstad Dodoma in haar hoedanigheid als speciaal advocaat van de VN voor inclusieve financiering, het toegankelijk maken van financiële diensten zoals verzekeringen, krediet, bankrekeningen en betaalsystemen. In Gawaye maakt dat deel uit van een project van het Wereldvoedselprogramma van de VN. Met wijnbouw kan veel meer worden verdiend dan met het verbouwen van maïs. “Een oogst druiven levert hetzelfde op als10 jaar maïsoogst”, wist Máxima, die dan ook sprak van “een goede investering.”

Het duurt nog even voor er druiven geplukt en geoogst kunnen worden. In de tussentijd krijgen de boeren hulp van de VN, en met de verwachte opbrengst kunnen in de toekomst de levensomstandigheden worden verbeterd. De wijn kan worden verkocht. “Nationaal en internationaal”, aldus de optimistisch regionale commissaris.

Maar beschikbaarheid van financiële diensten is nodig om zaken te kunnen te doen en dat is precies de boodschap die Máxima als VN-pleitbezorger deze week in Ethiopië en Tanzania heeft uitgedragen.

Meer Nederland