Máxima hoeft verjaardag Amalia niet te missen

Vorsten

06-12-2013 15:17:00

WASSENAAR – Prinses Amalia heeft geluk. Haar moeder koningin Máxima hoeft haar tiende verjaardag zaterdag niet te missen. Máxima reist zondagavond pas via Parijs naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. De koningin gaat daar aan de slag in haar functie als VN-raadgever over het toegankelijker maken van financiële diensten. Later in de week gaat ze ook naar Tanzania.

Amalia heeft op haar verjaardag ook al eens geprofiteerd van het reizen van Máxima. Haar tweede verjaardag op 7 december 2005 werd daardoor gevierd in Buenos Aires, aan het einde van een trip die Máxima voor de VN maakte naar Brazilië en Argentinië. Máxima was toen al terughoudend over hoe de verjaardag zou worden gevierd. ‘Met taart en cadeautjes’, was het enige dat ze kwijt wilde. Ook nu is de viering in ‘familiekring’.

Willem-Alexander en Máxima hebben de afgelopen jaren ook niet veel willen verklappen over Amalia en hun andere dochters. Máxima vertelde eens bang te zijn dat omschrijvingen – zoals ‘temperamentvol’ – die ze voor haar kroost gebruikt, levenslang als etiket op de meisjes geplakt blijven. Dat Amalia een royale opvoeding krijgt, met veel ruimte voor hobby’s als zwemmen, skiën, hockeyen, judo, paardrijden en muziek maken, is inmiddels wel bekend.

In de agenda

Op de Bloemcampschool in Wassenaar behaalt ze goede resultaten en inmiddels is ze zich ook bewust van haar toekomstige rol. Vader Willem-Alexander werd begin dit jaar gevraagd wanneer hij van plan was om af te treden. Dan kon Amalia die datum alvast in haar agenda zetten. Bij de inhuldigingsplechtigheid in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ontging haar niks, getuige de reactie op het noemen van haar naam tijdens de plechtigheid. Oma prinses Beatrix gaf waar nodig tekst en uitleg.

Amalia staat binnenkort voor een paar ingrijpende wijzigingen in haar nog jonge leven met de voorgenomen verhuizing van de Eikenhorst naar paleis Huis ten Bosch in Den Haag en niet lang daarna de overstap naar de middelbare school. Maar Wassenaar is dicht genoeg in de buurt dat ze haar schoolkameraadjes en hockeyvriendinnen niet uit het oog hoeft te verliezen. Wat dat betreft was de overgang van Drakensteyn in Lage Vuursche naar Den Haag voor haar vader en zijn broers in 1981 veel groter.

Meer Nederland