Máxima hoort positieve verhalen bij Leger des Heils

Vorsten

2020-01-08 19:59:56

Aan de bewoners van De Wending, een instelling voor verslavingsbehandeling en herstelbegeleiding van het Leger des Heils, was aanvankelijk verteld dat er een staatssecretaris op bezoek zou komen om te zien hoe het er in Ugchelen aan toeging. Maar de staatssecretaris kwam woensdag niet opdagen. In plaats daarvan stond opeens koningin Máxima op de stoep.

Ze werd onder anderen hartelijk begroet door de kersverse burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts. “Dit is de eerste keer”, wist de koningin, die de in december aangetreden Heerts nog wel vaker gaat tegenkomen. Apeldoorn heeft immers een bijzondere band met het koninghuis, los nog van het feit dat prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven er hun woonstee hebben.

Heerts, onder meer oud-vakbondsbestuurder, nam bij het onaangekondigde werkbezoek van Máxima ook een actieve rol aan. Net als de koningin was hij nieuwsgierig naar de werkmethoden van het Leger des Heils dat in De Wending verslaafden een veel uitgebreider behandelingstraject biedt dan in Nederland doorsnee gebruikelijk is. Ze kunnen er wel negen maanden blijven, tegen enkele weken elders. Behandelen heeft ook pas zin als mensen tot rust zijn gekomen, en het Leger gelooft ook in herkansingen leerden burgemeester en koningin.

Hoop voor de toekomst

Dat Nederland goed is in het bedenken van regeltjes die nog wel eens haaks op elkaar staan, hoorden beiden ook niet voor het eerst. Heerts wilde meteen weten of gemeenten behulpzaam zijn bij het helpen van verslaafden en bij de nazorg, wanneer ze weer een bestaan moeten opbouwen. Dat was vaak niet het geval en voor het Leger des Heils viel daar nog veel te winnen.

In het geval van de bewoners van De Wending gebeurde dat door middel van begeleid wonen omdat ze naast een ernstige verslaving ook een licht verstandelijke beperking hebben, en schulden, een strafblad of psychische problemen. Deelnemers volgen naast de behandeling van hun verslaving een persoonlijke ontwikkeltraining en woon- en werktrainingen.

De verhalen die Máxima te horen kreeg van de deelnemers waren positief en vol hoop voor de toekomst. Er was oog voor het menselijke, zo werd de koningin verteld, en de vrouw die na het ontvangen van een flinke som geld linea reacta weer naar haar dealer ging, mocht terugkomen en weer de behandeling in. Ze wist nu wat haar gevarenzone was, stelde Máxima vast, en kon zich voortaan beter wapenen. Een terugslag hoorde erbij.
Meer Nederland

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!