Máxima maakt kennis met Pekingse smog

Vorsten

26-11-2014 11:44:00

PEKING – Koningin Máxima heeft woensdag uit eerste hand kunnen ervaren hoe ernstig de luchtvervuiling in Peking en omgeving is. Op weg voor een werkbezoek naar het dorp Anyang in de naburige provincie Hebei, reed ze door de dikke smog die vlak voor het plaatsje ook al het verkeer tot stilstand had gebracht.

De snelweg was afgesloten omdat er niet voldoende zicht was om veilig verder te rijden. Vrachtwagenchauffeurs bivakkeerden al twee dagen in de vrieskou bij hun auto, zonder te weten wanneer de smog zal optrekken. “Soms wachten ze wel vijf dagen”, wist China-correspondent Marije Vlaskamp van RTL te vertellen.

De smog-index voor Peking bereikte woensdag waarden boven de 400 – gevaarlijk volgens de kwalificatie – waar 50 nog net acceptabel is. De zware luchtvervuiling is al jaren een groot probleem in dit deel van China. Fabrieken in de omgeving van Peking moesten enkele weken geleden het werk neerleggen om schone lucht te garanderen tijdens de APEC-top. Nu draaien ze weer op volle toeren om de verloren tijd in te halen.

Koningin Máxima droeg tijdens haar excursie buiten de hoofdstad geen mondkapje; veel van de China gestationeerde internationale media deden dat wel.

Meer Nederland