Koningin looft winnaars Appeltjes van Oranje

Vorsten

21-05-2015 12:03:00

DEN HAAG – Koningin Máxima bedankte haar schoonmoeder prinses Beatrix extra voor haar aanwezigheid bij de jaarlijkse uitreiking van de Appeltjes van Oranje. De komst van de prinses was niet aangekondigd, maar Beatrix was donderdag in Paleis Noordeinde zoals in voorgaande jaren gebruikelijk weer present. Alleen vorig jaar moest ze verstek laten gaan omdat ze op Sint Maarten het Koninkrijks jeugdparlement bezocht.

Máxima zei in haar toespraak bij de feestelijke bijeenkomst in de Balzaal van het paleis dat ze gewend was haar schoonmoeder te bedanken voor het ter beschikking stellen van het paleis. Dat hoefde na de troonswisseling niet meer, maar ze wilde haar wel bedanken voor haar ‘enorme betrokkenheid’ bij het Oranje Fonds.

Máxima, die met koning Willem-Alexander het beschermpaar van het Fonds vormt, sprak ook over de trots en nauwe betrokkenheid van haarzelf en haar man. “We hebben vorig jaar 15 projecten bezocht, van Doodstil in Groningen tot Groesbeek”, aldus de koningin bij de dertiende editie van de prijsuitreiking. “Het is de dertiende keer, maar we zullen laten zien dat dertien geen ongeluksgetal is.”

Beter voor elkaar!

Máxima was vol lof over de drie bekroonde initiatieven die onder de noemer ‘Beter voor elkaar!’ mensen helpen die om sociaaleconomische redenen niet deelnemen aan de maatschappij. Het waren degenen die door pech, gebrek aan onderwijs, persoonlijke problemen of als nieuwkomer hun weg niet hebben gevonden, beschreef de koningin de doelgroep van de prijswinnaars. Het is moeilijk om in een roeiboot met slechts één roeispaan vooruit te komen. “Dan draai je in cirkeltjes.” Hulp is nodig om uit de ‘draaikolk van problemen’ te komen.

Die hulp is er bij Voedselbank Plus uit Amersfoort, Fundashon Krusada van Bonaire en New Dutch Connections uit Utrecht, de winnaars van de Appeltjes. Het grootste exemplaar van het oorspronkelijk door koningin Beatrix geboetseerde bronzen beeldje, was daarbij voor de Voedselbank. “U bent een inspirerend voorbeeld voor heel veel anderen”, aldus Máxima.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft