Máxima: mbo’ers hebben ons door de coronacrisis heen gesleept

Vorsten

03-09-2021 12:39:14

Koningin Máxima noemt mbo-scholen van “het grootste” belang voor heel Nederland. Volgens de vorstin hebben ze het land door de coronacrisis heen gesleept. Dat zei ze vrijdag in een toespraak tijdens de opening van het nieuwe mbo-jaar op Yuverta in Houten.

Mbo’ers hebben er tijdens de crisis volgens de koningin onder meer voor gezorgd dat patiënten “met zorg werden omringd” en dat men massaal kon thuiswerken. “Zonder mbo’ers had er veel minder gekund. Zij zijn cruciaal”, aldus Máxima.

Máxima benadrukte in haar speech ook dat ze onder de indruk was van hoe studenten vorig schooljaar veel thuislessen moesten volgen. “Het valt niet mee om je te concentreren achter een klein schermpje.” Daarom is de koningin blij dat ze nu weer gewoon kunnen plaatsnemen in de schoolbanken en zich kunnen voorbereiden op hun toekomst. Die ligt volgens de koningin open. “Er zijn banen in overvloed.”

Hulp is noodzakelijk

Hoewel er veel banen zijn voor mbo’ers is hulp vanuit scholen en de arbeidsmarkt noodzakelijk, zei Máxima wel. Zo adviseerde ze werkgevers om onder meer stages aan te bieden, gastlessen te geven en initiatieven te bedenken.

De koningin wenste afsluitend studenten, docenten, medewerkers en het bedrijfsleven veel succes in het aankomende schooljaar. “Een prachtig jaar voor u allemaal, want als het goed gaat met u, dan gaat het goed met ons allemaal.”


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.