Máxima moet afwachten hoe ruim ze 50e verjaardag kan vieren

Vorsten

03-01-2021 20:33:12

Het zal afhangen van het snel uitrollen van de vaccinatie tegen het coronavirus en de mogelijke versoepeling van de coronaregels daarna, of koningin Máxima later dit jaar groots kan uitpakken voor haar vijftigste verjaardag. Er zijn nog vijf maanden te gaan tot 17 mei, maar veel meer dan dagen vrijhouden in de agenda is er op dit moment niet mogelijk.

Bij haar veertigste verjaardag in 2011 werd flink gefuifd, onder meer in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Van heinde en ver waren ook koninklijke gasten gekomen, naast Máxima’s familie uit Argentinië. Er werd tot diep in de nacht gefeest.

Vier jaar geleden pakten de Oranjes ook uit voor de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander, maar voor dit jaar is alles nog ongewis. Samenkomsten buiten het eigen huishouden zijn immers beperkt en reizen zonder legitieme reden worden afgeraden. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de verjaardag van Máxima. Iedereen die een verjaardag of jubileum wil vieren, heeft daar voorlopig mee te maken. Prinses Amalia die op 7 december achttien jaar en daarmee meerderjarig wordt, maakt wat dat betreft meer kans op soepelere regels dan haar moeder in mei.

Bij de buitenlandse koningshuizen springt de ‘ronde’ verjaardag van prins Philip eruit. De echtgenoot van koningin Elizabeth hoopt op 10 juni honderd jaar te worden. De Queen zelf wordt in april 95 jaar en er is al voorzichtig begonnen met de voorbereidingen voor de viering van haar zeventigjarig regeringsjubileum in 2022. Elizabeth en Philip kunnen dit jaar ook hun negende en tiende achterkleinkind verwelkomen.

De Zweedse koning Carl Gustaf hoopt op 30 april 75 jaar te worden. In juni is hij 45 jaar getrouwd. Net iets langer dan groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg die op Valentijnsdag hun robijnen (veertig jaar) huwelijk markeren. Erfgroothertog Guillaume viert in november zijn veertigste verjaardag. Een bescheiden regeringsjubileum is er op 17 januari voor koning Harald van Noorwegen. Hij zit dan dertig jaar op de troon.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.