‘Máxima moet vaker Nederlands design dragen’

redactievorsten

2021-04-19 19:15:00

Zou koningin Máxima vaker bij Nederlandse modemerken moeten winkelen? Ja, vindt 55% van de 2.201 deelnemers aan de Máxima-enquête van Vorsten. Ze zou Nederlands design zo wereldwijd op de kaart kunnen zetten, aldus de respondenten. Alle uitkomsten van de enquête zijn te vinden in de nieuwe special Máxima, nu verkrijgbaar in de winkel en online.

Het gros van Máxima’s werkoutfits komt van het Belgische modehuis Natan, een stijl die volgens veel respondenten prima past bij de koningin. Toch zou ze vaker voor Nederlands design moeten kiezen, naast de Nederlandse ontwerpers Jan Taminiau en Claes Iversen waarvan ze nu al regelmatig iets draagt. Van de 55% die vindt dat Máxima vaker Nederlandse ateliers in moet duiken, geeft 26% als argument dat ze Nederlanders simpelweg voorrang moet geven. 27% vindt dat ze Nederlands design zo wereldwijd op de kaart kan zetten, zoals collega’s Rania van Jordanië of Letizia van Spanje dat ook regelmatig doen.

Máxima draagt een jurk van Jan Taminiau tijdens de zomerfotosessie bij Paleis Huis ten Bosch in 2019

‘Máxima ligt onder een vergrootglas. Haar kleding is misschien wel het meest besproken onderwerp. Nederland vindt haar prachtig gekleed, maar ziet haar dus het liefst meer in Dutch Design, ’ aldus Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten en de Máxima.

Niet in haar schoenen

Opvallend is dat slechts één op de tien ondervraagden in Máxima’s schoenen zou willen staan, een stuk minder toen dezelfde vraag in 2020 werd gesteld. Toen was dat nog één op de zes. Voordelen aan een leven als koningin zijn volgens de respondenten haar grote kledingkast en nooit in de file hoeven staan. Haar positieve invloed op maatschappelijke ontwikkelingen wordt ook als voordeel gezien. Gebrek aan privacy en vrijheid en het leven in een glazen huis worden vaak genoemd als nadeel. Ze wordt ook niet benijd omdat ze geen uitgesproken mening kan geven in het openbaar.

Privé is privé

Zou Máxima vaker privéfoto’s van haar gezin moeten delen? De meerderheid (57%) vindt dat niet nodig: privé moet privé blijven. De overige 43% zou het leuk vinden om wat meer te zien, bijvoorbeeld als de prinsessen hun hobby’s beoefenen of samen met oma Beatrix. Hoe kijkt men tenslotte naar het bijna 20-jarig huwelijk van Máxima en Willem-Alexander? De meerderheid ziet een gelukkig, liefdevol en respectvol huwelijk. Slechts 1% van de ondervraagden denkt dat het een ongelukkig huwelijk is, 15% denkt dat het enkel een functioneel verbond is.

Nieuw! Special Máxima 50 jaar

Een extra dik (180 pagina’s!) tijdschrift over alles wat u wilt weten over onze koningin. Van haar kledingkast tot haar juwelen, en van haar koninklijke BFF’s tot haar relatie met haar dochters. En nog heel veel meer!


Meer Nederland