Máxima ontvangen in oud paleis Haile Selassie

Vorsten

2019-05-15 10:52:00

Koningin Máxima heeft woensdagochtend in het Nationaal Paleis in Addis Abeba een ontmoeting gehad met president Sahle-Work Zewde. Zij is eind vorig jaar unaniem door het parlement gekozen als de eerste vrouwelijke president van Ethiopië.

Het Nationaal Paleis is in 1955 gebouwd ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van keizer Haile Selassie. Hij gaf het de naam Jubileum Paleis en woonde er tot de militaire coup die in 1974 een einde maakte aan zijn bewind. Koningin Juliana kwam er nog in 1969 op staatsbezoek. De nieuwe machthebbers bleven het paleis gebruiken en verwijderden ook de keizerlijke symbolen niet.

Ethiopië heeft plannen om een nieuw presidentieel paleis te bouwen en van het Nationaal Paleis een nationaal museum te maken. De inrichting roept ook nu nog herinneringen op aan de keizertijd, te beginnen met een enorme opgezette leeuw in de entree en veel ivoor. Een leeuw met lange manen, zo vertelde de president aan Máxima die aan het begin van de ontmoeting een opmerking maakte over dit koninklijke dier. “Hij is erg groot”, meende de koningin.

Gesprek

In haar gesprek met Sahle-Work Zewde vertelde de koningin over het verloop van haar tweedaagse VN-werkbezoek aan Ethiopië. De president op haar beurt gaf aan welke impact haar verkiezing afgelopen jaar heeft gehad op de positie van vrouwen in het conservatieve Oost-Afrikaanse land. Met een vrouw op de hoogste post is het duidelijk dat alle posities in het land vervuld kunnen worden door vrouwen.

Koningin Máxima, die woensdag ook naar de nationale bank en het ministerie van Financiën ging, heeft later nog een ontmoeting met premier Abiy Ahmed.


Meer Nederland

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana