Máxima op bezoek bij boeren in Ethiopië

Vorsten

2013-12-10 13:10:00

HAWASSA – Koningin Máxima heeft dinsdag met eigen ogen kunnen zien hoe kleine boeren in Ethiopië het hoofd boven water proberen te houden. Ze bracht een werkbezoek aan een district in de ‘Southern Nations, Nationalities and People’s Region’ op 40 minuten vliegen van de hoofdstad Addis Abeba.

De koningin werd vergezeld door vertegenwoordigers van de VN-organisaties FAO, IFAD en WFP die zich alledrie bezighouden met voedsel en landbouw. De drie hebben ook omvangrijke projecten in het gebied waarbij boeren steun krijgen bij de verkoop van hun productie, het verbeteren en vergroten van de oogst en het vee, het op de markt brengen van hun maïs, scholing en toegang tot financiële diensten als banken en verzekeringen.

Koningin Máxima is met name geïnteresseerd in dat laatste als speciaal vertegenwoordiger van de VN op het gebied van inclusieve financiering voor ontwikkeling. De praktijk leert, en in Ethiopië waren daar ook voorbeelden van te zien, dat boeren maar ook ondernemers in het midden-en kleinbedrijf, die toegang nodig hebben om vooruitgang te maken.

Banken

Als geld opzij gezet kan worden, dan is er geld om zaaigoed te kopen of klappen op te vangen wanneer de oogst tegenvalt of mislukt. Datzelfde geldt voor verzekeringen en zelfs sparen voor een pensioen. Banken hebben vaak geen zin om klanten aan te nemen die meer kosten aan service dan ze opbrengen; het werk van Máxima is erop gericht overheden en financiële instellingen ervan te overtuigen te zorgen dat dit verandert. Vandaar dat ze in Ethiopië ook langsging bij de Nationale Bank, die de richtlijnen opstelt voor de andere banken in het land.

In het uitgestrekte en arme Ethiopië speelt meer. Er is niet overal elektriciteit, het mobiele telefoonnetwerk dekt niet het hele land en is regelmatig overbezet en niet alle maatschappijen staan ‘roaming’ toe. Bankzaken regelen per mobiele telefoon zou een uitkomst zijn voor boeren die ver van een bank of stad woont, maar dan moet dat volgens de regels wel kunnen, en moet het netwerk wel werken. Het is van belang dat dit soort zaken wordt meegenomen bij het opstellen van ontwikkelingsprogramma’s.

Máxima doet later dinsdag in Addis Abeba verslag van haar reis naar Hawassa tijdens een persbijeenkomst. Woensdag vertrekt het gezelschap naar Tanzania voor een soortgelijk bezoek.


Meer Nederland