Máxima reageert aangeslagen op verhalen over armoede in Nijkerk

Vorsten

14-12-2022 16:02:45

Koningin Máxima heeft woensdag aangeslagen gereageerd op verhalen van mensen in Nijkerk die moeilijk kunnen rondkomen. In een rondetafelgesprek in het buurthuis van de gemeente vertelden vier bewoners dat ze moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen, vooral met de stijgende energiekosten en de inflatie.

Een 47-jarige vrouw, die woont met haar 14-jarige zoon, vertelde dat ze niet kan werken door de gevolgen van het coronavirus. Ze leeft van een bijstandsuitkering en is veel thuis. “Maar dat is lastig op het moment omdat het koud is. Ik kan de verwarming binnen bijna niet aanzetten. Ik kijk elke ochtend hoeveel ik de dag ervoor gebruikt heb, op een app, en dan weet ik hoeveel ik nog overheb voor de rest van de maand.” Daarbij houdt ze ook rekening met de aankomende kerstvakantie. “Dan ben je met de kinderen de hele dag thuis.”

Het begint haar “op te breken”, vertelde ze geëmotioneerd. “We waren vrijdagochtend aan het eten, toen was het 13 graden in de woonkamer. We dragen dag en nacht oversized hoodies om warm te blijven.” Máxima reageerde dat het dan ook steeds kouder is geworden.

Onvoldoende

Ook een 78-jarige gepensioneerde vrouw heeft moeite om rond te komen. “De AOW-uitkering is onvoldoende”, zei ze. “Nu komt er ook nog eens de inflatie bovenop en de hoge energiekosten. Dan wordt ook de vraag: hoe doe je dat? Ik weet het niet. Ik doe ook maar wat.” Máxima vroeg de vrouw: “Wat is ‘wat’?” De vrouw antwoordde dat mensen haar weleens vragen hoe ze rondkomt. “Dat kom ik niet. Hoe leg je dat uit aan mensen?”

Haar energierekeningen zijn hoog, maar ze weet niet precies hoe ze dat op moet lossen. Ze wacht de energierekeningen af “met samengeknepen billen”, vertelde de vrouw. “Vreselijk”, reageerde Máxima.

Zorgen

Een 58-jarige man die eveneens deelnam aan het gesprek en niet meer kan werken, moet ook “op de centjes letten”. “Ik heb een jong gezin, een dochter van 9 jaar en een jongen van 15. Je bent elke dag bezig met rondkomen.” Hij maakt zich “elke dag zorgen”. “Ik kan de verwachtingen van de kinderen niet altijd waarmaken. Op dit moment probeer je elke dag wat ervan te maken.” De eigenaar van een bakkerij vertelde nu extra te bakken voor de voedselbank en ook brood van de dag ervoor voor een kleine prijs te verkopen in de winkel. “Binnen een half uur is de hele stapel op.”

De koningin stelde dat dit mentaal lastig moet zijn en zei dat het belangrijk is om mensen perspectief te kunnen bieden. “Je wilt je blijheid niet verliezen.”

Máxima heeft vaker aangegeven te begrijpen dat mensen steeds meer moeite hebben om rond te komen door de hoge kosten. De koningin zei tijdens het staatsbezoek aan Zweden in oktober, toen koning Willem-Alexander niet wilde ingaan op de verontwaardiging rond de stijgende uitkering van de koninklijke familie, dat er wel meer aandacht gaat komen voor mensen met financiële moeilijkheden.

Meer Nederland