Máxima reikt Cultuurfonds Prijs uit

Vorsten

2015-04-30 05:55:00

AMSTERDAM – Koningin Máxima reikt op 30 november de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan architect Francine Houben. De oeuvreprijs van 150.000 euro wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk maakt op het gebied van cultuur of natuur in Nederland.

De 59-jarige architecte uit Sittard wordt door het Cultuurfonds geprezen om haar ‘decennialange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect’. “Haar gebouwen kenmerken zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid. Ze worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur”, meent het College van Adviseurs van het fonds.

Houben staat als creatief directeur aan het hoofd van het in Delft gevestigde, internationale architectenbureau Mecanoo. Ze ontwierp onder meer de onlangs geopende stationshal in Delft en de bibliotheek van de Technische Universiteit in die stad. Ook is ze verantwoordelijk voor woontoren Montevideo in Rotterdam en het Openluchtmuseum in Arnhem.


Meer Nederland