Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan ISH Dance

Vorsten

23-11-2020 19:18:44

ISH Dance Collective heeft maandag uit handen van koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gekregen. Oprichter en artistiek leider Marco Gerris nam de oeuvreprijs van 150.000 euro in ontvangst, in de Kromhouthal in Amsterdam.

“ISH Dance Collective zorgt voor vernieuwing in de podiumkunsten door kunstvormen op een unieke manier te combineren en maakt daarmee de samenleving mooier’, aldus directeur Cathelijne Broers van het Prins Bernhard Cultuurfonds. ISH maakt al meer dan twintig jaar multidisciplinaire voorstellingen, ontwikkelt educatieprojecten en verbindt en verrast daarmee uiteenlopende groepen mensen, met name ook jongeren.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds prijst de manier waarop ISH, dat stamt uit de traditie van de hiphop, vooral nieuw publiek naar de theaters weet te krijgen. “Terwijl beleidsmakers en podiumkunstenaars zich het hoofd breken over hoe de jeugd kan worden verleid om naar het theater te komen, zitten de zalen bij ISH normaal gesproken grotendeels vol jongeren – van wie een deel vaak voor het eerst”, vat Broers samen. “En dat doet ISH niet alleen in Nederland, maar ook in theaters elders in de wereld, zelfs op Broadway.”

Met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs krijgt ISH, behalve een zelf te besteden bedrag van 75.000 euro, een eigen fonds op naam: het W-ISH Fonds met een startkapitaal van 75.000 euro. Met het W-ISH Fonds worden trajecten voor jong talent opgezet. Ook kunnen andere schenkers die het doel ondersteunen een bijdrage leveren aan het W-ISH fonds.

Meer Nederland