Máxima reist naar wijnboeren in Tanzania

Vorsten

13-12-2013 04:35:00

DAR ES SALAAM – Koningin Máxima reist vrijdag op de laatste dag van haar werkbezoek aan Tanzania van Dar es Salaam op en neer naar de hoofdstad Dodoma, in het centrum van het Oost-Afrikaanse land. Samen met topvertegenwoordigers van de drie VN-organisaties die zich bezighouden met landbouw en voedsel, gaat de koningin naar het dorpje Gawaye om onder meer kennis te nemen van de prille Tanzaniaanse wijnbouw.

Máxima is in Tanzania als speciaal pleitbezorger voor het toegankelijk maken van financiële diensten voor ontwikkeling, ook wel inclusieve financiering genoemd. Op het Tanzaniaanse platteland is die toegang er nauwelijks. In Gawaye wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn om boeren financiële diensten aan te bieden, waardoor hun ontwikkelingsmogelijkheden en levensomstandigheden kunnen verbeteren. WFP, het wereldvoedselprogramma van de VN, heeft er projecten lopen, waar het financieel onafhankelijk maken van plattelandsgemeenschappen deel van uitmaakt.

Tanzania presenteerde woensdag een ambitieus nationaal plan om in 2016 de helft van de bevolking toegang te laten hebben tot financiële diensten. Nu is dat nog geen kwart. Als VN-advocaat adviseert koningin Máxima regeringen en banken over de mogelijkheden en deelt ze ervaringen van andere landen. Eens per jaar brengt ze rapport uit aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon die haar in 2009 in deze functie aanstelde.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft