Máxima slaat prachtige rok af

Vorsten

17-11-2015 08:55:00

DHAKA – Jharna Islam keek even teleurgesteld toen koningin Máxima dinsdagmorgen het aanbod van een door haar kledingatelier gemaakte rok afsloeg. Er was enige uitleg nodig om Jharna duidelijk te maken dat Máxima het als compliment bedoelde, en eigenlijk als geschenk teruggaf.

Natuurlijk vond de koningin de rok prachtig, maar die kon veel beter gewoon worden verkocht en met de opbrengst kon Jharna iemand helpen met haar onderwijs. “Er zijn nog zoveel mensen die het geld goed gebruiken”, wist Máxima, die het kleine atelier aan de rand van Dhaka bezocht tijdens een excursie bij haar werkbezoek aan Bangladesh.

Jharna was dolgelukkig en zeer trots op het koninklijk bezoek. Ze kon haar handen ook niet van de koningin afhouden, en streelde voortdurend bewonderend de arm van Máxima. Die vroeg honderduit over het kleine modebedrijf, dat Jharna in een aantal jaren met strategisch gebruik van microfinanciering had opgezet.

Máxima was niet alleen geïnteresseerd in de kleurige, vaak prachtig geborduurde kleding, maar ook in de financiële huishouding van Jharna’s bedrijf. Ze wilde weten of ze kon sparen en of ze een verzekering had, hetgeen in Bangladesh meestal niet het geval is en ook bij Jharna nog niet tot de mogelijkheden behoorde.

“Er is op dat gebied nog veel werk te doen”, wist de koningin, die als speciaal pleitbezorger van de VN kijkt in hoeverre financiële diensten voor iedereen goed toegankelijk en betaalbaar zijn. Bij Jharna was dat deels het geval, en ze maakte ook gebruik van mobiel bankieren, maar op ander gebied waren er hiaten. “Een verzekering is belangrijk, ook voor uw werknemers”, aldus Máxima.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft