Máxima: stimuleer nieuwe ondernemingen

Vorsten

2016-03-22 17:12:00

Koningin Máxima vindt dat Nederlandse financiële instellingen en overheden nog flink wat stappen kunnen zetten om nieuwe vormen van ondernemerschap te stimuleren. Dat zei de vorstin dinsdag in een toespraak voor een groep studenten bij De Haagse Hogeschool tijdens het seminar Meedoen Geld(t).

“Financiële instellingen denken niet altijd mee. En de ontwikkeling van nieuwe vormen van ondernemerschap gaan soms sneller dan overheden kunnen volgen”, sprak Máxima. “Jammer, want zo laten we heel veel talent liggen.”

De koningin haalde in haar toespraak een aantal verhalen van succesvolle Nederlandse en buitenlandse ondernemers aan. Zo vertelde Máxima over hoe Jitse Groen met zijn bedrijf Thuisbezorgd.nl begon. “Als student van 21 kwam hij zestien jaar geleden thuis van een feestje. Hij had honger. Dat hebben studenten wel vaker natuurlijk. Maar snel een pizza bestellen en thuis laten bezorgen, dat kon niet. En zo kwam hij op het idee om restaurants en klanten via internet aan elkaar te koppelen. Zijn startkapitaal was 50 euro en zijn enige financiering was de studiefinanciering.”

Naaiatelier

Ook sprak de vorstin over Jharna uit Bangladesh die met een klein krediet een naaiatelier begon. “Zij kon in 1998 haar enige bedrijf beginnen dankzij een klein krediet van omgerekend nog geen tien euro. Dat was net genoeg om één naaimachine te kopen […]. Haar grote droom is nu een eigen modehuis waar ze haar ontwerpen kan produceren.”

De koningin stimuleerde de studenten in de zaal om zelf ook aan de slag te gaan. ,,Een goed idee, daar begint het mee. Enthousiasme. De wil om nieuwe dingen te leren. Die zijn ook nodig. Er is in Nederland nog veel te doen. Dat is natuurlijk goed nieuws voor alle studenten hier in de zaal. Er is werk aan de winkel.”

Máxima is lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Sinds 2009 is ze ook voor de secretaris-generaal van de Verenigde Naties werkzaam als bijzonder pleitbezorger voor het voor iedereen toegankelijk maken van financiële diensten.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek