Máxima vindt het fijn dat ze vanuit huis kan vergaderen

Vorsten

04-12-2020 13:57:37

Koningin Máxima heeft vrijdag overleg gehad met de Italiaanse minister van Economie en Financiën, Roberto Gualtieri. Het gesprek had oorspronkelijk maandag al plaats moeten vinden toen Máxima in haar VN-functie een virtueel bezoek bracht aan Italië, de nieuwe voorzitter van de G20. De minister was toen echter verhinderd.

Het verbeteren van toegankelijkheid tot financiële diensten en digitalisering van het betalingsverkeer en alles wat daarmee samenhangt, staan ook op de agenda van het Italiaanse voorzitterschap van de G20, de groep landen met de belangrijkste economieën van de wereld. “Financiële inclusie is relevanter dan ooit”, vertelde de koningin. Dat geldt ook voor Italië, waar in korte tijd onder druk van de coronacrisis een enorme inhaalslag is gemaakt bij de digitalisering van het betalingsverkeer.

Maar als dat voor Italië al belangrijk is, dan is dat voor minder ontwikkelde landen nog veel meer zo, vertelde ze na afloop van het gesprek. Vanuit haar VN-rol moet ze landen daarbij advies en steun blijven geven, begeleiden en wijzen op valkuilen. “We moeten voorkomen dat er problemen ontstaan, bijvoorbeeld op het gebied van cybersecurity, privacy van data en dergelijke. Zodat mensen ook het vertrouwen in digitale betalingen niet verliezen”, aldus Máxima.

Dat adviseren gebeurt vanuit huis, of zoals vrijdag vanuit de videokamer van het UWV in Amsterdam. “Heel fijn dat ik niet in het vliegtuig hoef te stappen en dan drie dagen onderweg ben, maar ik mis wel het persoonlijk contact”, zei de koningin. Dat laatste woog zwaarder wanneer ze bijvoorbeeld te maken had met nieuwe ministers of bankdirecteuren. “Dan ken ik ze niet meer en is het minder makkelijk.”


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.