Máxima voorziet Vietnam royaal van advies

Vorsten

2017-06-01 14:10:00

Koningin Máxima heeft donderdagavond (lokale tijd) met een korte persbijeenkomst in de centrale bank van Vietnam haar VN-bezoek aan het Zuidoost- Aziatische land afgesloten. Naar goed gebruik hadden de lokale media vooraf gevraagd welke vragen gesteld moesten worden. Máxima kreeg dan ook alle gelegenheid uit de doeken te doen wat ze de afgelopen drie dagen in Vietnam heeft gedaan.

Voorafgaand aan de beantwoording van de vragen over de stand van zaken betreffende de toegankelijkheid van financiële diensten in Vietnam, had de waarnemend gouverneur van de centrale bank Nguyen Thi Hong al een lange monoloog gehouden. Vietnam is vast van plan de komende jaren fikse vooruitgang te boeken en besprak eerder op de dag met de koningin de ingrediënten voor een nationaal actieplan, zo legde de gouverneur uit.

Máxima kon eraan toevoegen dat vicepremier Vuong Dinh Hue haar een uur eerder tijdens een onderhoud in het Government House de verzekering had gegeven dat de regering zich hard zou maken voor de plannen. Belangrijk, want in het communistische Vietnam is de staat nog altijd de allesbepaler. ,,De regering kan het niet alleen, ook de private sector moet meedoen”, had Máxima al als advies meegegeven, en de belofte was gedaan om daar inderdaad mee te gaan praten.

Uitnodiging

Máxima, die Vietnam bezocht op uitnodiging van de regering, zag veel vooruitgang. “In 2011 had nog maar 21 procent van de bevolking toegang tot financiële diensten. In 2014 was dat 31 procent. Latere cijfers krijgen we volgend jaar, maar ondanks de vooruitgang moet er natuurlijk nog heel veel gebeuren”, aldus de koningin in haar rol als speciaal pleitbezorger van de VN.

Ze had de regering aangeraden vooral aandacht te besteden aan de boeren en het midden-en kleinbedrijf. Daar viel voor Vietnam al meteen veel winst te halen. Maar wetten en regels moeten worden aangepast en heel belangrijk, zo benadrukte Máxima, er moet een landelijk betalingssysteem komen. “In Vietnam gebeurt bijna alles nog met contant geld. Zomaar geld overmaken kan niet. ” Zonder die infrastructuur was toegankelijkheid ook niet goed mogelijk.


Meer Nederland