Máxima werkt liever dan uitgebreid te lunchen

Vorsten

2019-05-14 16:58:00

De gewoonte van koningin Máxima om bij haar VN-bezoeken de lunch in te ruilen voor een hapje in de auto en de zo vrij gekomen tijd te gebruiken om te werken, stuitte dinsdag ook in Ethiopië op verbazing. “Eten is heel belangrijk. Daar trekken we een paar uur voor uit”, vertelde de ingehuurde tolk, die zich rond het middaguur afvroeg waarom Máxima en haar gezelschap juist op dat moment aan de lange autorit naar bierbrouwer Habesha begon.

De verwijzing naar de lunchpakketjes die vanuit het hotel waren meegenomen, zorgde niet voor meer begrip. Het gebeurt bij de voorbereidingen van bezoeken vaker dat het gastland enkele uren inruimt voor de lunch, al of niet met een korte pauze er voor of er na, om vervolgens voorstellen te doen voor de rest van het programma.

Koningin Máxima vindt dat echter zonde van de korte tijd die ze voor de VN in een land verblijft. Bovendien zijn de werkmogelijkheden tijdens het eten beperkt. Er is echter de nodige overredingskracht voor nodig om het programma in de gewenste richting te kunnen sturen.

Gelukt

In Jordanië eerder dit jaar lukte het maar gedeeltelijk omdat koning Abdullah en koningin Rania met Máxima wilden lunchen. Maar dat had wel als voordeel dat de koningin aan tafel kon vertellen over de vorderingen op het gebied van de toegang tot financiële diensten in Jordanië.

In Ethiopië is het ook gelukt. De koningin had tijdens de 2,5 uur durende rit naar Debre Berhan, op 120 kilometer van de hoofdstad Addis Abeba, nuttige werktijd, en kon na aankomst meteen aan de slag.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt