Máxima zet Argentijnse alfajores in de schijnwerpers

Vorsten

22-05-2020 14:05:19

Koningin Máxima heeft gezorgd dat de typisch Argentijnse koekjes ‘alfajores’ opeens in het brandpunt van de belangstelling staan. De koningin deelde vorige week ter gelegenheid van haar 49e verjaardag haar moeders recept op sociale media en in tal van keukens werd daarna de oven opgestookt. Ook bij Melly’s Cookie Bar naast het Koninklijk Paleis in Amsterdam, waar de alfajores – een koekje met ‘dulce de leche’ – vers worden gemaakt, is een grotere toeloop.

“Opmerkelijk hoe dat gaat. We maken al zestien jaar alfajores en daar was bij Nederlanders maar weinig interesse voor. Maar dan deelt de koningin haar recept en krijgen we opeens overal vandaan telefoontjes van mensen die willen bestellen”, vertelt manager Daniel Mellicovsky licht geamuseerd. Voor zover bekend is zijn zaak de enige in Nederland waar alfajores worden gebakken, en dat al sinds 2004. Ook koningin Máxima wist Melly’s te vinden. Een foto van haar bezoek hangt bescheiden in de bakkerij.

“Het zijn voornamelijk Argentijnen en Zuid-Amerikanen die alfajores kopen”, weet Mellicovsky uit ervaring. “Nederlanders kenden het niet. Dan vroegen ze in de winkel ‘wat is dat?’ Over het algemeen vinden Nederlanders ze ook te zoet. Maar eigenlijk is het gek. Nutella wordt wel gegeten en dat heeft net zoveel suiker, alleen aan die smaak zijn Nederlanders gewend.” De beheerder van de populaire ‘cookie bar’, waar naast koffie en alfajores, ook Argentijnse mate-thee en zelf gemaakte cakes en apfelstrudel verkrijgbaar zijn, denkt dan ook niet dat heel Nederland opeens verliefd wordt op de koekjes.

Feestelijke gebeurtenis

Niet op de manier althans waarop in het verleden in Denemarken de uit Frankrijk afkomstige prins-gemaal Henrik de Denen wist te interesseren voor Franse wijn. “In Argentinië gaat geen feestelijke gebeurtenis voorbij zonder dat alfajores worden gemaakt, meestal in grote hoeveelheden. Ze kunnen ook makkelijk worden ingevroren voor een volgende gelegenheid. Het recept is eenvoudig en iedereen vindt natuurlijk dat zijn moeder of oma de beste alfajores maakt. Máxima gebruikte ook haar moeders recept”, zegt Daniel Mellicovsky.

Hij gebruikt het recept van een tante. Hoe ze er precies aan is gekomen, vermeldt de familiehistorie niet. “Alfajores met maizena, zoals Máxima maakte, is het traditionele recept. Wij maken ook variaties, met chocolade en merengue.” Het bereiden is geen hogere wiskunde. “Als je kunt bakken, dan kun je ze maken.” Ook de ‘dulce de leche’ kan zelf worden gemaakt, maar bij Melly’s zijn ook potten met de zoetigheid te koop.

In Argentinië bestaat ook een ‘light’ variant. Mellicovsky moet nog eens kijken of die beter aanslaat bij zijn Nederlandse klanten. De onbekendheid met de alfajores is dankzij Máxima verdwenen. Nu moet het nog lekker worden gevonden.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord