Koningin ziet vele gezichten van China

Vorsten

2014-11-27 12:05:00

HANGZHOU – Koningin Máxima heeft in twee dagen tijd twee heel verschillende gezichten van China gezien. Het contrast tussen haar veldbezoek woensdag aan het platteland aan de rand van Peking en haar visite donderdag aan de campus van internetgigant Alibaba in Hangzhou kon niet groter zijn.

Buiten Peking zag de koningin armoede en langzame ontwikkeling. Bij Alibaba wierp ze een blik in de toekomst bij een van de meest hippe, jonge en vooruitstrevende bedrijven van het land. In het dorp Anyang bezocht de koningin een buurtwinkel met weinig keuze.

Op de campus – de benaming voor het bedrijfsterrein – stond een constante lange rij voor Starbucks. Daar halen de jonge werknemers van Alibaba hun dagelijkse fix cafeïne in een dozijn variaties. Alibaba staat dan ook voor het nieuwe China. De dorpen die een dag eerder werden bezocht voor het oude. De afstand tussen beide is 1200 kilometer maar in de beleving en ontwikkeling zijn het lichtjaren.

Goed beeld

Het gaf Máxima een goed beeld van hoeveel werk nog moet worden gedaan om alle Chinezen toegang te geven tot financiële diensten en wat er dankzij innoverende bedrijven als Alibaba en de concurrenten Tencent en Baidu allemaal mogelijk is.

Het treffen met Alibaba’s grote man Jack Ma liep dan ook een half uur uit en na afloop werden meteen vervolgafspraken gemaakt. “Ik wil helpen” was het credo van de Chinese internetmiljardair die graag de ‘kleine man’ vooruit helpt.


Meer Nederland