Máxima’s saffieren diadeem komt uit Amsterdam

redactievorsten

2013-11-30 12:17:35

Poolfoto RVD/ANP

Rondom het diadeem van diamanten en saffieren, dat koningin Máxima droeg tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april, bestaan veel mysteries. Langzaam maar zeker wordt steeds meer over het juweel bekend. Lang werd aangenomen dat het diadeem afkomstig was van Mellerio in Parijs, maar die mythe werd niet lang geleden ontkracht. Zaterdag is in Schoonhoven de werkelijke herkomst onthuld door George Hamel in het Zilverstadmuseum. Hamel is deskundige op het gebied van juwelen en werkte bij juwelier Steltman, die een deel van de juwelen van de Oranjes in onderhoud hebben.
Vorsten-medewerker Josine Droogendijk, aanwezig op het Zilverstad Symposium: ‘Hamel is in het bezit van een krantenartikel uit de periode van Wilhelmina’s inhuldiging, waar het saffieren diadeem – die werd gedragen door Emma- wordt toegeschreven aan Maison Van der Stichel uit Amsterdam.’

De grote saffier is niet, zoals aanvankelijk gedacht werd, afkomstig van Anna Paulowna, de vrouw van koning Willem II, maar is later aangeschaft.


Meer Nederland