MBO-studenten inspecteren bomen Paleis Soestdijk

Vorsten

06-11-2020 19:11:37

Paleis Soestdijk heeft vrijdag bomen op het landgoed laten inspecteren door de studenten van Aeres MBO uit Nijkerk. Zij deden dat volgens de zogenoemde optische methode, waarbij bomen worden beoordeeld op biologische- en mechanische kenmerken. Daaruit kan worden opgemaakt of een boom nog gezond is of een gevaarlijke situatie kan opleveren. “Belangrijk, nuttig en zeer leerzaam voor de studenten”, aldus rentmeester Hester Lode van Soestdijk.

Aeres MBO wil naar eigen zeggen het “groene kennis- en opleidingscentrum” zijn van de Noord-Veluwe. Studenten krijgen les in een eigentijdse omgeving en daartoe hoort zeker het historische landgoed- en park rond paleis Soestdijk in Baarn, waartoe ook een groot bos behoort. “Het is de droom van elke hovenier, dat je een bijdrage mag leveren aan de inrichting van park en tuin van Soestdijk”, aldus teamleider Xander Schuurmans op de website van het paleis.

De studenten bestuurden onder meer de beuken bij de parkeerplaats van Soestdijk. Dat zijn bomen die in leeftijd variëren van twintig tot tweehonderd jaar. “Een belangrijke les voor de studenten is “een onveilige boom bestaat niet, een onveilige situatie wel”. De resultaten implementeren we in ons beheerplan van het bos. Kortom, een hele waardevolle samenwerking”, stelde Hester Lode.

Soestdijk heeft eerder dit jaar een Soestdijk Academy opgezet. “Het is onze ambitie om de restauratie en transformatie van het landgoed ook een leer- en werkplek te laten zijn voor het regionaal en nationaal onderwijs. Of het nu gaat om de restauratie van de gebouwen, het onderhoud en de inrichting van park en tuin, hospitality of educatieve projecten, wij vinden het belangrijk dat wij studenten een platform kunnen bieden waar ze kunnen leren, onderzoeken en ervaring kunnen opdoen”, legde directeur Frans van der Avert de ambitie uit.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft