Meer bezoekers voor Prinsjesdag

Vorsten

16-09-2014 16:14:00

DEN HAAG – De festiviteiten rond Prinsjesdag in Den Haag hebben ongeveer 75.000 bezoekers getrokken. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten. Op dinsdag waren er ongeveer 25.000 mensen in de Haagse binnenstad. De dagen ervoor waren ongeveer 50.000 mensen naar de activiteiten gekomen.

Mensen konden dit jaar onder meer kijken bij de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, de Ridderzaal, de Raad van State en de Rekenkamer. In de kelder onder de Ridderzaal stond een nagebouwde gouden koets uit de jaren 50, inclusief stoet van lakeien en paarden. Ook de hoedenshow en een militair defilé met ruim 120 paarden op het Lange Voorhout trokken veel publiek.

Vorig jaar trokken Prinsjesdag en alle activiteiten die ermee samenhingen, ongeveer 40.000 bezoekers. Toen was het programma veel kleiner. Ongeveer 15.000 mensen stonden toen langs de route van de gouden koets van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Dat er nu meer mensen waren, komt door het jubileum en het lekkere weer, aldus de organisatie.

Op Prinsjesdag presenteert de Koning, namens het kabinet, de plannen voor het komende jaar. Bovendien maakt de minister van Financiën de komende begroting bekend. De eerste keer was in 1814, een jaar na het verdrijven van de Franse troepen en de terugkeer van de onafhankelijkheid. Sinds 1887 gebeurt het op de gebruikelijke derde dinsdag van september.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft