Meer publiek bij koninklijke vaandelgroet

Vorsten

2013-12-05 16:41:00

DEN HAAG – Het publiek krijgt een unieke kans om de vaandelgroet bij te wonen die de jubilerende Koninklijk Landmacht op 9 januari op Plein 1813 in Den Haag brengt aan koning Willem-Alexander. Dat laat het ministerie van Defensie weten. Op de genodigdentribune is plek voor 200 mensen, een aantal dat gelijk staat aan het 200-jarig bestaan van het koninkrijk én van de Koninklijke Landmacht. Belangstellenden kunnen zich voor 15 december bij Defensie melden.

De vaandelgroet belooft spectaculair te worden, aldus een woordvoerder van Defensie. Het is de bedoeling dat 1500 militairen voor de koning defileren, waarvan maar liefst 1000 in ceremonieel tenue. Dat is beduidend meer dan bijvoorbeeld op Prinsjesdag gebruikelijk is, wanneer het er maar 600 zijn. De landmacht heeft sinds 1980 niet meer op deze manier uitgepakt, en die plechtigheid voor toenmalig koningin Juliana was kleiner en besloten.

De koning komt per koets naar Plein 1813, geëscorteerd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers, een detachement van de Koningscompagnie en een detachement van de Cavalerie Ere-escorte. Daarna is de vaandelgroet en volgt het defilé. De koning ontvangt na afloop het eerste exemplaar van het jubileumboek over 200 jaar Koninklijke Landmacht.

Prinses Beatrix is in de avond bij een muzikaal spektakel rond het landmachtjubileum in de Koninklijk Schouwburg.














Meer Nederland