Militaire Willems-Orde voor commandotroepen

Vorsten

08-02-2016 10:06:00

Het Korps Commandotroepen krijgt de Militaire Willems-Orde, de hoogste dapperheidsonderscheiding. De elitetroepen worden onderscheiden voor hun buitengewone inzet in Afghanistan.

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte dat maandag bekend. Koning Willem-Alexander reikt de onderscheiding op 15 maart uit op het Binnenhof in Den Haag.

De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding. De koning is Grootmeester van de Orde. De minister van Defensie draagt iemand voor op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde.

De onderscheiding werd op 30 april 1815 door koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd. De eerste Militaire Willems-Orde werd uitgereikt aan erfprins Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon.

De onderscheiding is vaker uitgereikt aan militaire eenheden, zowel binnenlandse als buitenlandse. De Onderzeebootdienst kreeg in 1947 als laatste Nederlandse eenheid deze militaire eer voor hun inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De laatste keer dat de onderscheiding werd uitgereikt was eind 2014 aan oud-commando majoor Gijs Tuinman voor zijn heldhaftig optreden, ook in Afghanistan. Hij was ook actief bij de commando’s.

Meer Nederland