Minister: koningspaar belangrijk in relatie met Emiraten

Vorsten

02-11-2021 11:39:45

De komst van het koningspaar naar de wereldtentoonstelling in Dubai is “buitengewoon belangrijk”. Dat zei minister Tom de Bruijn van Buitenlandse Handel dinsdag in een gesprek met het ANP in het Nederlandse paviljoen op Expo 2020. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden later op de dag verwacht in Abu Dhabi en gaan woensdag naar de Expo. De koning opent daar officieel het Nederlandse paviljoen.

De Bruijn onderstreepte het belang van contacten op het niveau van staatshoofd tot staatshoofd waaraan met name in de Golfregio grote waarde wordt gehecht. “Zij openen enorm veel deuren.” Koning Willem-Alexander wordt na aankomst ontvangen door sjeik Mohammed bin Zayed, de kroonprins van Abu Dhabi. Hij is feitelijk de leider van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) sinds zijn halfbroer Khalifa, die president is en emir van Abu Dhabi, in 2014 een beroerte heeft gehad.

Koningin Máxima vergezelt haar man daarbij niet. Zij heeft een ontmoeting met sjeika Fatima bint Mubarak, de moeder van Mohammed bin Zayed en zeer actief op het gebied van onder meer vrouwenrechten in de Verenigde Arabische Emiraten. Als derde echtgenote en weduwe van sjeik Zayed, de dinsdag precies zeventien jaar geleden overleden ‘vader des vaderlands’ van de in 1971 gestichte Golffederatie, wordt zij ook wel gezien als ‘moeder van de natie.’

Relatie serieus nemen

“De emirs spelen hier een enorm belangrijke rol. Contact van koningshuis tot koningshuis is daarom belangrijk. Het is ook een signaal dat er belang wordt gehecht aan de banden tussen beide landen en de wil om samen te werken, zeker ook op economisch gebied”, legde De Bruijn uit. De koninklijke aanwezigheid is een teken dat de relatie serieus wordt genomen, voegde hij eraan toe.

Volgens de bewindsman, die voor het eerst sinds zijn aantreden als opvolger van Sigrid Kaag fysiek een handelsmissie begeleidt, liggen er in de Emiraten enorme kansen voor Nederlandse bedrijven “om hier hun expertise en know how aan de man te brengen.” De VAE willen hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en diversificeren. “Nederlandse bedrijven zijn innovatief in sectoren die voor hen wat dat betreft van belang zijn: water, voedsel en energie.” De Bruijn zag dan ook “enorm veel mogelijkheden”.

Meer Nederland