Mogelijk loten voor ontmoeting met koningspaar

Vorsten

2020-01-15 14:06:23

Een loterij met als hoofdprijs handen schudden met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Daar kan het in maart op uitdraaien in Jakarta. De Nederlandse ambassade heeft minstens een jaar in Indonesië wonende Nederlanders uitgenodigd zich aan te melden voor de zogenoemde ontvangst van de Nederlandse gemeenschap (ONG) die op 10 maart ter ere van het staatsbezoek aan dat land wordt gehouden. Maar als er meer aanmeldingen zijn dan dat er plek is, wordt er geloot, liet de ambassade onder meer via Twitter weten.

De ‘ONG’ is vast onderdeel van ieder staatsbezoek. Het is een kans voor ‘expats’ om kennis te maken met het bezoekende koningspaar, al gaat dat meestal niet veel verder dan het schudden van handen en na afloop een foto als souvenir. Koning en koningin voeren tijdens de aansluitende receptie nog wel korte gesprekken met een aantal zorgvuldig van tevoren geselecteerde landgenoten. Die kunnen dan kort vertellen over het leven in – in dit geval – Indonesië.

In landen waar de Nederlandse gemeenschap groot is, zoals onder meer in Indonesië het geval is, overstijgt het aantal Nederlanders dat langs wil komen het aantal mensen dat redelijkerwijs kan worden ontvangen. Zo wonen in Londen bijvoorbeeld 100.000 Nederlanders. Die konden tijdens het staatsbezoek uiteraard niet allemaal handen komen schudden. Ambassades gooien de aanmeldingen in zulke gevallen in de figuurlijke hoge hoed, al wordt er altijd ook wel een plaats vrijgehouden voor ‘bijzondere’ landgenoten.

Aanmelden voor de ontvangst in Jakarta kan voor 31 januari via een formulier op de website van de ambassade. Bij inloting mag de partner meekomen, ongeacht de nationaliteit. Eind februari wordt bekend wie worden uitgenodigd.
Meer Nederland