Ruzie om plagiaatportret Willem-Alexander bijgelegd

Vorsten

2014-02-13 10:32:00

AMSTERDAM – Het Mondriaan Fonds heeft spijt betuigd aan fotograaf Koos Breukel over de gang van zaken rondom het staatsieportret van koning Willem-Alexander. Breukel voelde zich benadeeld omdat kunstenaar Iris van Dongen een ontwerp maakte op basis van een foto van zijn hand, zonder dat naar hem werd verwezen. Het fonds heeft dit nooit gewild en spreekt van “een ongelukkige samenloop van omstandigheden”.

De kunstenares is nu samen met de fotograaf en het fonds overeengekomen dat haar studie voor het staatsieportret mag worden gebruikt voor een expositie van Breukel, later dit jaar in Amsterdam. Hij wil die samen met de foto waarop de schets is gebaseerd tentoonstellen in de Dutch National Portrait Gallery in de voormalige Valerius Kliniek.

Het Mondriaan Fonds presenteerde in januari de drie kunstenaars die een officieel staatsieportret van de koning mogen maken. Het fonds deed dit in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van OCW. Naast Van Dongen mogen Rineke Dijkstra en Femmy Otten aan de slag.

De portretten zijn in de loop van dit jaar klaar. Ministeries, provincies, gemeenten, rechtbanken, ambassades en andere geïnteresseerden kunnen ze dan bestellen.


Meer Nederland