‘Mooi dat Máxima op ingetogen Prinsjesdag kiest voor oude jurk’

Vorsten

15-09-2020 14:23:28

Prinsjesdag ziet er dit jaar vanwege de coronacrisis anders uit dan anders. Het koningspaar deed dinsdag geen rijtoer met de Gouden Koets of Glazen Koets, er was geen publiek en geen balkonscène. De soberheid was terug te zien in de kledingkeuze van koningin Máxima, die voor de gelegenheid een oude jurk uit haar collectie had aangetrokken. Een heel passende keuze, vindt Josine Droogendijk, die de kledingkeuzes van Máxima al jaren op de voet volgt.

De koningin droeg een gelaagde donkergele jurk van Claes Iversen. Een japon die ze ook droeg tijdens het officiële bezoek van het Jordaanse koningspaar in 2018. Voor Prinsjesdag is hij een paar tinten donkerder gemaakt. “Ik had van tevoren al verwacht dat ze iets zou kiezen uit haar eigen kast. Ik vind het erg mooi en passend dat ze dat ook heeft gedaan op deze ingetogen en sobere dag”, vertelt Droogendijk aan het ANP.

Voor Máxima, maar ook Wilhelmina en Beatrix, is het overigens niets nieuws om een oud ontwerp te hergebruiken. De koningin deed dit al meerdere keren. Dat ze dat dinsdag ook weer doet, prijst Droogendijk. “Het getuigt ervan dat ze in de maatschappij staat, weet welke zorgen er leven over de economie en dat ze dat ziet.”

Laurentien-knipoog

Ook prinses Laurentien droeg volgens Droogendijk een voor haar ingetogen jurk. “Donkergekleurd, maar dan wel met die heerlijke Laurentien-knipoog. Net even anders dan anderen”, zegt ze over de Missoni-japon die de prinses kocht bij haar vaste stek Hardies in Den Haag.

Hoewel de coronacrisis de uitbundigheid van Prinsjesdag heeft ingeperkt, hadden toch enkele tientallen oranjefans zich verzameld bij paleis Noordeinde. Zo ook Droogendijk. “Het was ingetogen en sober, maar toch voelde het alsnog als een oranje feestdag.”

Bestel het nieuwe nummer van Vorsten

Bestel nu alvast Vorsten nummer 12, met daarin onder andere alles over deze historische Prinsjesdag!


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.