Munt met baardige Willem-Alexander is kaskraker

Vorsten

16-10-2020 16:09:06

De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) heeft met de nieuwe herdenkingsmunt van 5 euro waarop koning Willem-Alexander voor het eerst is afgebeeld met een baard een kaskraker in handen. Niet het eeuwoude Woudagemaal, ter ere waarvan de munt is uitgegeven, trekt de aandacht maar de keerzijde met de baardige koning.

Die gezichtsbeharing is sinds vorige zomer permanent en leidde al tot vragen over verandering van de beeltenis van Willem-Alexander op euromunten en postzegels. Munten van 5 euro zijn alleen in Nederland een wettig betaalmiddel, maar de aankoopprijs (12,50 euro) en verzamelaarswaarde zijn hoger dan die 5 euro. In de portemonnee zullen ze dan ook niet snel terechtkomen.

Op de website en in telefoontjes legt de KNM uit dat uitlevering van het in een zogenoemde coincard – muntkaart – verpakte vijfje nog even op zich kan laten wachten. Dit vanwege de grote belangstelling en het hoge aantal bestellingen. De gelimiteerde gouden en zilveren uitgiften van de munt zijn al uitverkocht.

Het ‘Woudavijfje’ is een oplage van 15.000 stuks uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Koningin Wilhelmina opende het in 1920. Het gemaal moest overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee pompen, nu het IJsselmeer. Het gemaal speelt nog altijd een belangrijke rol in de Friese waterhuishouding en wordt bij extreem hoogwater nog steeds ingezet.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.