Muziekorganisaties: gratis zingen voor Bernhard verkeerd signaal

Vorsten

27-08-2021 07:23:57

ZANDVOORT - Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, en prins bernard junior Welzijn en Sport in actie tijdens het NK Scootmobiel op het Circuit van Zandvoort. Deelnemers tijdens het NK Scootmobiel op het Circuit van Zandvoort. copyright robin utrecht

Het geeft een heel verkeerd signaal af dat er artiesten zijn die gratis optreden bij de Dutch Grand Prix. Dat stellen diverse grote Nederlandse muziekorganisaties in reactie op het nieuws dat prins Bernhard, mede-eigenaar van het circuit, dit aan meerdere muzikanten heeft gevraagd.

Sommige artiesten, zoals Davina Michelle, zijn ook op het voorstel ingegaan. Collega’s hebben haar online opgeroepen zich terug te trekken.

“Veel te vaak krijgen zangers en bands te horen: maar je vindt het toch leuk om te doen?”, zegt voorzitter Arriën Mollema van BAM! Popauteurs. “Voor niemand in de kunstensector is geld het doel. Maar het is een bizarre gedachte dat je niet betaald zou krijgen voor werk dat je doet. Prins Bernhard verhuurt zijn huizen ook niet voor een vrijkaartje voor een concert.”

Bestuurder Berend Schans van de Nederlandse Popcoalitie sluit zich daarbij aan. “Artiesten moeten elk hun eigen afweging maken”, beklemtoont hij. “Maar nu gratis optreden zal niet helpen in het gesprek dat wij proberen te voeren over eerlijke vergoedingen voor artiesten. De mensen die de tribunes bouwen bij de Grand Prix of het asfalt verzorgen, doen dat ook niet voor vrijkaarten.”

Ook popkoepel POPnl vindt het niet slim als artiesten ingaan op het aanbod van prins Bernhard. “Je geeft hiermee een fundamenteel verkeerd signaal af”, stelt voorzitter Frank Kimenai. “Ik snap dat het een bijzondere kans is als jij racefan bent. Maar artiesten zijn altijd al de sluitpost op elke rekening, het wordt gezien als een leuke hobby. De verhouding tussen de financiële slagkracht en de omvang van de Grand Prix, de grote hoeveelheid huizen die de prins bezit en de flexibiliteit die van artiesten wordt gevraagd is volledig zoek.”


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord