Nederlandse kranten pakken uit met afgebroken vakantie koning

Vorsten

19-10-2020 11:28:20

De afgebroken vakantie van de koninklijke familie naar Griekenland was maandag voer voor de Nederlandse kranten. Onder meer het AD, De Telegraaf en de Volkskrant pakten uit met het nieuws dat het land afgelopen weekend in z’n greep hield.

De Telegraaf plaatst op de voorpagina een foto van de auto met daarin de koning en zijn gezin die de oprit van Paleis Huis ten Bosch oprijdt. “Kras op de kroon”, luidt de kop. En in de tekst: “Het koninklijke gezin viert deze week vakantie in een druilerig land in crisis. Hele andere omstandigheden dan de 24 graden waar de koning op zijn Griekse buitenverblijf van hoopte te genieten.”

Ook in het AD wordt het “publicitair ongeluk van royaal formaat” breed uitgemeten. “Nog geen 36 uur na hun vertrek naar zonnige oorden, keerden de Oranjes zaterdagavond chagrijnig weer terug naar Nederland, waar de volkswoede over hun Griekse vakantie niet was geluwd”, schrijft de krant. De mislukte vakantie van Willem-Alexander is volgens de krant “tot nu toe zijn grootste uitglijder in zijn koningschap”.

In de Volkskrant noemt koningshuisdeskundige Peter Rehwinkel het toch voornamelijk een fout van Mark Rutte, die als premier verantwoordelijk is voor de koning. “Dit is een kras op het imago van Willem-Alexander. Maar die komt voor rekening van Rutte, die een inschattingsfout maakte. Als die zou hebben gezegd dat dit een slecht idee was, mag je aannemen dat de koning zijn plannen zou hebben veranderd. Nu de premier geen bezwaar heeft gemaakt, kan hij niet anders dan zijn verkeerde inschatting toegeven.”


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord