BRUSSEL – De functie maakt de man. Dat bewijzen de koningen Willem-Alexander en Filip. Twee koningen in twee buurlanden die vrijwel gelijktijdig aantraden en die sinds hun troonsbestijging de waarderingscijfers enorm hebben zien stijgen.
Volgens een peiling van EO’s Blauw Bloed krijgt de Nederlandse koning het vertrouwen van 88 procent van de bevolking, tegen 70 procent vorig jaar. Koning Filip heeft te maken met een taalgrens in zijn land. Vóór zijn eedaflegging had de helft van de Belgen vertrouwen in hem. Bij de Walen is dat nu 80 procent, bij de meer republikeins ingestelde Vlamingen was het eind oktober toch ook 60 procent.
De Belgische koningshuisverslaggever Wim Dehandschutter van Het Nieuwsblad ziet overeenkomsten in de aanpak van beide nieuwe koningen. ‘Je voelt dat Willem-Alexander en Filip het koningschap wil(d)en vernieuwen. Ze leunen allebei op een jonger team, met moderne inzichten. Ze leggen andere, frissere accenten. Ze voerden de korte, eendaagse kennismakingsbezoeken aan het buitenland in. De kerstboodschap werd opgefrist; niet vanachter een bureau, maar zittend in een comfortabele zetel (Willem-Alexander) of staand bij de kerstboom (Filip).”
Druk schema
‘Zowel Willem-Alexander als Filip is actief en druk bezig. Ze hebben een gevulde agenda. In Nederland valt dat misschien niet op, aangezien Beatrix al een van de hardst werkende monarchen in Europa was, maar in België is het verschil wel groot: Albert II kwam haast niet meer buiten, Filip is alomtegenwoordig”, zegt Dehandschutter.
De deskundige ziet een belangrijk verschil: ‘De steun van hun familie. De koning is familiehoofd, maar erkent de Belgische koninklijke familie dat wel? Filip, van wie gezegd werd dat hij het ‘niet kon’, heeft als koning tot nog toe een vlekkeloos parcours afgelegd. Geen foute uitspraken, geen blunders, een goede koningin naast zich. Dan is het sneu dat zijn familie het verknalt. Koning Albert mort om een hoger pensioen, prins Laurent is ook ontevreden over zijn dotatie en laat uit protest zijn vrouw Claire thuis’, vertelt Dehandschutter.
Familiebanden
Toen moest de hele affaire rond de mysterieuze ziekte van Laurent en de vreemde brief van koningin Paola nog komen. ‘In Nederland voel je de warmte tussen de familieleden, vanaf de troonsafstand van Beatrix tot nu. De dood van Friso heeft – zo interpreteer ik het toch, met mijn Belgische bril – de familiebanden bij de Oranjes sterker gemaakt. Beatrix ondersteunt Willem-Alexander nog, met raad en daad. Beatrix is bovendien veel actiever, ze heeft nog een relatief drukke agenda als ‘gepensioneerde’. In België zijn Albert en Paola zo goed als volledig uit het openbaar leven verdwenen. Ze genieten van hun herwonnen vrijheid.’