Nigeria stuurt nieuwe ambassadeur naar Nederland

Vorsten

19-01-2021 17:09:19

Er komt een nieuwe Nigeriaanse ambassadeur naar Nederland. De termijn van de in december 2017 aangetreden Oji Nyimenaute Ngofa zit erop. De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft dinsdag de benoeming van 95 ambassadeurs bekendgemaakt, onder wie Eniola Ajayi in Den Haag.

Koning Willem-Alexander ontvangt het bezoek en de geloofsbrieven dus van de nieuwe ambassadeur van Nigeria, Eniola Ajayi. Zij afficheert zich op Twitter als “politicus en trotse moeder van veel mooie kinderen” en is sinds 2017 ambassadeur van het West-Afrikaanse land in Boedapest. Als Nederland akkoord gaat met haar benoeming, kan de ambassade via Buitenlandse Zaken een afspraak maken voor een ontmoeting met de koning voor het aanbieden van de geloofsbrieven.

In die documenten staan volgens het wereldwijd gevolgde standaardprotocol in elk geval twee zaken: ten eerste dat ambassadeur Oji Nyimenaute Ngofa is teruggeroepen en ten tweede dat president Buhari een nieuwe gezant stuurt en dat hij deze van harte aanbeveelt bij de koning.

Ambassadeur in spé Ajayi, die maandag haar 56e verjaardag vierde, is van beroep oogdokter en naar eigen zeggen eigenares van een van de beste oogklinieken in Lagos. Behalve als Nigeriaans ambassadeur in Hongarije is ze ook geaccrediteerd in Kroatië, Servië en Bosnië.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.