Noordeinde trekt enthousiast publiek

Vorsten

30-07-2016 16:53:00

Noordeinde

De wachttijd voor een bezoek aan Paleis Noordeinde liep zaterdag even op tot driekwartier. Veel belangstellenden waren vroeg naar Den Haag gekomen, al voor de paleishekken open gingen. ,,De meesten vonden het niet erg dat ze even moesten wachten. Maar het scheelde natuurlijk dat het mooi weer was”, wist een paleismedewerker.

Vorige week op de eerste zaterdag dat Noordeinde de deuren opende voor het publiek, was er ook een lange rij aan het begin van de dag. Iedereen moet worden gecontroleerd. Niet alleen op het aan een tijdsslot verbonden kaartje, maar ook op identiteit en daarna duurt het even alvorens de bezoekers zich over de route door de zalen hebben verspreid. Daarna is de doorstroming makkelijker.

Medewerkers die overal in het paleis aanwezig zijn, niet alleen om toezicht te houden maar vooral om uitleg te geven, spreken unaniem van enthousiaste reacties. Er heerst een opgetogen sfeer en voor het raam van het balkon is het dringen geblazen om een selfie te maken met het plein en het beeld van Willem de Zwijger op de achtergrond. Precies het uitzicht dat koning en koningin hebben op Prinsjesdag.

Dat het publiek tevreden is, maakt de kans groter dat het paleis ook volgend jaar in de zomer weer open gaat. Dit jaar gaan de deuren nog twee zaterdagen open. De kaarten daarvoor zijn al weken uitverkocht. ,,De opkomst is bijna honderd procent”, wist een medewerker.

Anders dan vorig jaar in de begintijd van de openstelling van de Oranjezaal in Huis ten Bosch, toen soms de helft van de kaarthouders wegbleven. Dat was ook een reden om voor Noordeinde zes euro toegang te vragen. Betalende bezoekers blijven niet zo snel weg.

Meer Nederland