Video: Noorse koning wenst Oranje-elftal ‘niet te veel geluk’

Vorsten

09-11-2021 21:30:15

De Noorse koning Harald is “heel blij” het Nederlandse koningspaar weer te kunnen begroeten in Noorwegen. Acht jaar geleden kwamen Willem-Alexander en Máxima op kennismakingsbezoek en nu zijn ze terug voor een staatsbezoek. Dat onderstreept volgens de Noorse koning de “sterke banden tussen onze landen”, zei hij in zijn toespraak bij het door hem aangeboden staatsbanket in het Koninklijk Paleis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De hoogbejaarde koning (84), die eerder dit jaar zijn dertigjarig regeringsjubileum vierde, had lof voor de wijze waarop Willem-Alexander en Máxima zich in hun nieuwe rol hebben ontwikkeld. Het was volgens Harald niet makkelijk om “mijn dierbare vriendin prinses Beatrix” op te volgen. De monarchie was gemoderniseerd en Willem-Alexander en Máxima hadden veel warmte en wijsheid getoond, naast een enorme toewijding aan Nederland.

De Noorse koning sprak van de bijzondere vriendschap tussen het koningspaar en het Noorse kroonprinselijk paar Haakon en Mette-Marit. Ook was hij blij met de banden tussen andere leden van de Oranje-familie met zijn dochter prinses Märtha Louise.

Koning Harald ging in op de handelsbetrekkingen met Nederland, maar vergat ook de sportieve rivaliteit niet – met name op het gebied van schaatsen. Hij keek ook alvast vooruit naar de mogelijk beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tussen Oranje en Noorwegen volgende week in Rotterdam.

“Toen ze in september voor het laatst tegen elkaar speelden, dachten veel Nederlandse supporters dat de Noorse fans ‘Holland’ scandeerden. Hoewel Noren sportief zijn, scandeerden ze in feite de naam van onze spits Erling Braut Haaland. Dus voor alle duidelijkheid: ik wens de Nederlanders veel succes volgende week in de wedstrijd – maar niet te veel geluk…,” aldus de Noorse koning.

Meer Nederland