NOS komt met docu over restauratie Gouden Koets

Vorsten

2021-05-24 10:10:01

De NOS zendt op 16 juni een documentaire uit over de restauratie van de koninklijke Gouden Koets. Dat heeft de omroep maandag bekendgemaakt.

De restauratie van het unieke rijtuig begon in 2015, vlak na Prinsjesdag. Inmiddels zijn de werkzaamheden klaar en is er een docu gemaakt. Die wordt uitgezonden aan de vooravond van een tentoonstelling in Amsterdam waarin de koets centraal staat.

De documentaire geeft onder andere een inkijkje in de dilemma’s waarmee de restauratoren te maken hebben. Zo moet de koets authentiek blijven, maar ook veilig. Daarnaast gaat het over de discussie over het paneel ‘Hulde der Koloniën’, dat een groot deel van de linkerzijde van het rijtuig beslaat. De oorspronkelijke afbeeldingen op het paneel worden anno 2021 door veel Nederlanders als koloniaal of zelfs racistisch ervaren.

De Gouden Koets was een cadeau van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina toen zij in 1898 de troon besteeg. Sinds 1903 liet het staatshoofd zich er op Prinsjesdag mee naar de Ridderzaal rijden. De koets staat vanaf 18 juni tot en met februari volgend jaar in het Amsterdam Museum.

De documentaire is op 16 juni op NPO 2 te zien vanaf 20.30 uur.


Meer Nederland

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?