Koningspaar begint werkbezoek in Oldenburg

Vorsten

26-05-2014 03:34:00

OLDENBURG – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden maandagochtend in Oldenburg verwacht op de ‘Next Energy’ campus van de universiteit. Daar wordt het koningspaar bij zijn tweede handelsbezoek aan Duitsland verwelkomd door Stephan Weil, de minister-president van Nedersaksen.

Aan het einde van de dag voegt ook minister-president Hannelore Kraft van Noordrijn-Westfalen zich bij het gezelschap. Willem-Alexander en Máxima bezoeken dinsdag haar deelstaat. Kennismaken hoeft niet, Kraft leidde het paar samen met koningin Beatrix al rond tijdens het Nederlandse staatsbezoek in 2011.

De betrekkingen met Duitsland zijn goed, maar er kan altijd op nog meer gebieden worden samengewerkt. Dat is het uitgangspunt bij het 2-daagse werkbezoek aan de voor Nederland belangrijkste deelstaten. Het koningspaar werkt een druk programma af, met aandacht voor duurzame energie (in Oldenburg), grensoverschrijdende (maritieme) samenwerking, onderwijs en werkgelegenheid en bevordering van export van groente en fruit (in Leer) en E-gas als nieuwe brandstof (in Werlte).

De koning houdt in Oldenburg ook een toespraak en krijgt in Leer toelichting in de scheepssimulator waar studenten van de zeevaartfaculteit aanwezig zijn. Met de 2 minister-presidenten wordt aan het einde van de dag gegeten in Schloss Wilkinghege in Münster. Daar gaat het bezoek dinsdag dan weer verder.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.