Openstelling Noordeinde vraagt om vervolg

Vorsten

2018-08-18 19:00:00

Koning Willem-Alexander moet nog beslissen of Paleis Noordeinde volgend jaar weer een aantal zaterdagen opengaat voor het publiek, maar zijn medewerkers zullen hem vast en zeker adviseren het in 2016 begonnen ‘experiment’ voort te zetten. Ook dit jaar was het enthousiasme onder de bezoekers groot en waren de tienduizend beschikbare kaarten voor het paleis in mum van tijd uitverkocht.

De marechaussee voor het hek van paleis nam op de laatste zaterdag van de zomeropenstelling alvast een voorschot op een positief besluit door mensen die geen kaartje hadden aan te raden het volgend jaar te proberen. Ze wisten ook niet beter dan dat het paleis elk jaar in augustus open is.

Grootmeester Jan Versteeg, de hoogste hoffunctionaris, gaf de laatste groepen bezoekers uitleg over de wekelijks vergaderingen van het koningspaar en prinses Beatrix met hun naaste medewerkers. Bij zo’n zogenoemde secretarisvergadering die altijd op maandagochtend in het paleis wordt gehouden, zou het voorstel om door te gaan met de openstellingen ter sprake kunnen komen.

Extra dimensie

Versteeg verklapte dat de notitieblokken in de Putti-kamer, zoals de rijkelijke gedecoreerde vergaderkamer wordt genoemd vanwege de cherubijntjes of ‘bengeltjes’ op de wandbespanning, in werkelijkheid niet meer op tafel liggen. Bij vergaderingen zijn ze al lang vervangen door tablets waarop ook snel kan worden gekeken naar de tientallen voorstellen en uitnodigingen die wekelijks binnenkomen voor het koningspaar.

“We kunnen nog niet eentiende van alle uitnodigingen honoreren”, aldus Versteeg. De wekelijkse schifting is dus erg belangrijk. Van de duizenden invitaties worden er jaarlijks zo’n 300 met de komst van een lid van de koninklijke familie beloond. En het zijn niet alleen uitnodigingen die binnenkomen. De koning en koningin hebben zelf ook ideeën over wat ze willen doen of waar ze aandacht aan willen besteden, vertelde de grootmeester.

Het is die persoonlijke en informatie uit de eerste hand die de paleisbezoeken een extra dimensie geven. “Er zijn mensen die een paar keer terugkomen. Die meerdere kaarten hebben gekocht omdat het verhaal steeds anders is en ze steeds weer iets nieuws te weten komen”, wist een paleismedewerker zaterdag.


Meer Nederland