Oranjes gaan weer vaker de deur uit

Vorsten

25-06-2020 17:26:07

De koninklijke familie schroeft in de laatste weken voor de zomervakantie de activiteiten op. Dankzij versoepeling van de coronamaatregelen kan dat ook met meer zichtbaarheid. Voor volgende maand is voor het eerst sinds maart weer een koninklijk bezoek publiekelijk aangekondigd. Koningin Máxima gaat vlak voor het zomerreces naar het Veteraneninstituut in Doorn.

Ongetwijfeld worden nog andere bezoeken aan de agenda toegevoegd. De afgelopen weken werden visites op verschillende manieren bekendgemaakt. Een manier was middels een bericht onder geheimhouding, waarna geïnteresseerde media zich konden aanmelden in de hoop dat er voldoende ruimte was om te worden toegelaten. De andere manier was zonder enige aankondiging, waarbij de Rijksvoorlichtingsdienst naar eigen bevinden zeer beperkt media uitnodigde.

Donderdag bood een mix van dat soort bezoeken. Voor prinses Margriet was er voor media de mogelijkheid interesse kenbaar te maken. Bij de werkbezoeken van koningin Máxima in Apeldoorn en Woerden en dat van koning Willem-Alexander in Eindhoven werden media vooraf geselecteerd en benaderd. Maar het was wel voor het eerst sinds de coronacrisis dat op één dag drie leden van de koninklijke familie naar buiten traden, daarmee ook aangevend dat de werkzaamheden buitenshuis worden opgevoerd.

Belangstelling

Punt van zorg blijft de publieke belangstelling voor activiteiten van de Oranjes. Als aan een bezoek veel ruchtbaarheid wordt gegeven, dan kunnen er veel belangstellenden op afkomen en dat maakt het moeilijk om de afstandsregels te bewaren en te bewaken. Dat bleek al eens bij een visite en wandeling van koningin Máxima aan Texel, en in mindere mate ook bij het bezoek woensdag van Willem-Alexander aan Borger. Beide uitstapjes waren vooraf stilgehouden, maar lang bleef het koninklijk verblijf in de kleine gemeenschappen niet stil.

Wellicht dat het koningshuis de komende tijd ook nog blijft werken met slechts vertrouwelijk aangekondigde activiteiten, met daarnaast bezoeken zoals dat van Máxima in Doorn. Maar dat er meer op uit wordt gegaan staat wel vast.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord