Overijssel sinds 2003 weer aan bod

Vorsten

12-10-2015 15:20:00

ZWOLLE – De provincie Overijssel heeft straks dertien jaar moeten wachten voordat de koninklijke familie er weer op bezoek komt op de nationale feestdag. Beatrix was in 2003 in Wijhe en Deventer voor Koninginnedag en koning Willem-Alexander komt er volgend jaar voor de tweede Koningsdag ‘nieuwe stijl’.

De aankondiging maandagmiddag kwam als een verrassing omdat Overijssel dacht nog niet aan de beurt te zijn. Buurtprovincie Drenthe wacht namelijk al een jaar langer. Daar zouden de Oranjes aanvankelijk in 2001 op bezoek gaan in Hoogeveen en Meppel. Dat ging niet door vanwege de mkz-crisis, waarna het hele feest een jaar werd doorgeschoven. Na die Koninginnedag in 2002 is de provincie niet meer aan bod gekomen.

Bij het bepalen waar Koningsdag door de koninklijke familie wordt meegevierd, wordt rekening gehouden met een eerlijke rotatie tussen de provincies. Er wordt echter geen precieze volgorde aangehouden omdat bijzondere gebeurtenissen afwijkingen wenselijk maken. Zo werd in het zilveren jubileumjaar 2005 van Beatrix gekozen voor Den Haag.

Zwolle heeft nog geen plannen klaarliggen, maar dat het heel anders zal worden dan dit jaar in Dordrecht staat alleen al vanwege de andere ligging van de Overijsselse hoofdstad vast.

Meer Nederland