Prins Friso 1 jaar geleden overleden

Vorsten

2014-08-12 05:19:00

DEN HAAG – Het is dinsdag een jaar geleden dat in Huis ten Bosch in Den Haag prins Friso op 44-jarige leeftijd overleed. De prins werd in februari 2012 getroffen door een lawine tijdens het off-piste skiën in het skigebied van Lech. Hij overleed uiteindelijk aan de gevolgen van dat ongeval, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend.

Prins Friso, de tweede zoon van prinses Beatrix en wijlen prins Claus, raakte bedolven onder de sneeuw en het duurde daarna vijftig minuten voordat hij kon worden gereanimeerd. “Erg lang. Wellicht zelfs te lang”, zei destijds de behandelend arts in het Innsbruckse universiteitsziekenhuis. “Het is duidelijk dat het zuurstoftekort grote schade heeft veroorzaakt in de hersenen. Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen.”

In het Wellington-ziekenhuis in zijn woonplaats Londen, waar Friso voor behandeling was opgenomen, werd in november 2013 een ‘minimaal bewustzijn’ geconstateerd, maar andere wijzigingen in zijn toestand deden zich niet voor. In juli vorig jaar werd daarom besloten de prins naar Den Haag over te brengen, waar hij niet lang daarna toch nog onverwachts overleed.

De uitvaart was niet zoals bij de koninklijke familie tot dan toe gebruikelijk in de Nieuwe Kerk in Delft, maar in de Schulpkerk van Lage Vuursche, pal naast kasteel Drakensteyn. Daar werd Friso ook begraven. Sinds vorige maand heeft zijn laatste rustplaats ook een grafsteen. Het kerkhof trekt dagelijks een grote stroom nieuwsgierigen.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig